כאבים בכפות הרגליים: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
כפות הרגליים שלנו נמצאות אי שם למטה ועושות את עבודתן הקשה הרחק מהעין. אנשים לא תמיד מודעים למידת המורכבות שלהן ולכך, שהן עשויות מלאכת מחשבת, של המון רכיבים ומבנים קטנים, שפועלים בהרמוניה זה עם זה, כדי שנוכל לדרוך, ללכת, לרוץ ולקפוץ.
כל אחת מכפות הרגליים שלנו היא מערכת משומנת וגמישה שפועלת היטב ושתיהן יחד, מצליחות לספק לנו יציבות באמצעות שני משטחים (סוליות כף הרגל), שהיחס בין אורכם לבין הגובה שלנו, נע סביב 6.5:1.
העניין הוא, שככל שמורכבות של איבר, או של מנגנון פיזיולוגי היא גדולה יותר, כך יש גם יותר אפשרויות לשיבושים בתפקודו ומספיק שאחד מכל אותם חלקים קטנים ייפגעו, על מנת שנחוש כאב בכף הרגל.
יש מגוון רחב למדי של בעיות ופתולוגיות הקשורות בכפות הרגליים והופעת כאבים בכף רגל, יכולה לבוא לידי ביטוי בחלקים שונים שלה, בדרך כלל, יחד עם תסמינים נוספים.
המאמר הבא סוקר את הסיבות והפתולוגיות העיקריות שעלולות לעורר כאבים בכף הרגל ומפרט תסמינים נלווים אפשריים ודרכי טיפול.
קצת על האנטומיה של כף הרגל
כל אחת מכפות הרגליים שלנו, יחד עם הקרסול, הן מערכת המורכבת מ-28 עצמות ו-33 מפרקים, שאותם מניעים 29 שרירים (חלקם פנימיים וחלקם חיצוניים), המחוברים אליהם בעזרת עשרות רבות של גידים ורצועות.
נהוג לחלק אותן לשלושה חלקים מבחינה אנטומית:
- כף הרגל האחורית, או שורש כף הרגל –
מכילה את עצם הקרסול (הטַאלוּס – Talus) ואת עצם העקב (קַלְקַנֵאוּס Calcaneus), שאל הקצה האחורי שלה, מתחבר גיד אכילס. - כף הרגל התיכונה –
מורכבת מעצם הקובייה (Os cuboideum), עצם הסירה (Os naviculare), שלוש עצמות הטריז (Os cuneiforme) וחמש עצמות המסרק הטַרְסַאליוֹת (Tarsal bones), היוצרות את קשתות כף הרגל ומשמשות כבולם זעזועים. - כף הרגל הקדמית –
מכילה את העצמות המֵטַא-טַרְסַאליוֹת (Metatarsal bones) ואת הגלילים, שהם למעשה בהונות הרגליים ונקראים גם "פַלַנְגוֹת" (Phalanges).
החלק של כף הרגל שפונה כלפי מעלה כשאנו עומדים (גב כף הרגל), נקרא "דוֹרְסוּם" (Dorsum) והחלק שפונה כלפי מטה (סוליית כף הרגל), נקרא "פְּלַנוּם" (Planum) או, "משטח פְּלַנְטָרי" (Plantar surface).
כפות הרגליים מתפקדות, מצד אחד, כמבנים קשיחים ועמידים לנשיאת משקל ומצד שני, כמבנים גמישים, שיודעים לבצע התאמות לצורך דריכה ותנועה על פני שטח לא אחידים, תוך שמירה על היציבות.
לכף הרגל והקרסול יש מספר תפקידים ותחומי אחריות חשובים:
- תמיכה במשקל הגוף.
- איזון וייצוב הגוף גם במצב סטטי וגם במצבי תנועה שונים.
- בלימת זעזועים.
- העברת מידע סנסורי (תחושתי) למוח.
סיבות נפוצות לכאבים בכף הרגל
דלקת של רצועת החיתולית הכפית (הרצועה הפלנטרית) – Plantar fasciitis
מוכרת בציבור הרחב בשם "דורבן ברגל" או "דורבן בעקב" והתסמין העיקרי שלה הוא כאבים בקשת כף הרגל וסביב העקב.
אם הכאב במקום הוא חמור יותר בצעדים הראשונים שעושים לאחר הקימה בבוקר מהשינה, מוקל במהלך היום בזמן תנועה, אך מחמיר שוב לאחר מנוחה, כנראה שהוא אכן נובע מדלקת ברצועה הפלנטרית.
ייתכנו תסמינים נוספים לכאב, כגון נוקשות ונפיחות.
דלקת בגיד אכילס – Achilles tendonitis
גיד אכילס הוא גיד עבה מאד, שמחבר שרירים הנמצאים בשוק האחורית אל עצם העקב וכך, מאפשר לנו לכפוף את הקרסול ואת כף הרגל.
זהו גיד עסוק מאד, שפועל הרבה ונתון לעומס רב ולכן, הוא גם מועד לפגיעות ופציעות. כשמתפתחת בו דלקת, היא באה לידי ביטוי בכאבים בחלק האחורי של כף הרגל.
תסמינים נוספים הם: נפיחות מקומית, התגברות הכאבים במיוחד במהלך פעילות גופנית או בעת מתיחת שרירי השוק, נוקשות לאחר מנוחה ממושכת, הגבלה בטווח התנועה וקושי בהליכה.
רגל שטוחה (פלטפוס) – Pes planus
פתולוגיה מולדת, או נרכשת, של מבנה קשת כף הרגל. בהיעדר קשת, כאשר הקשת קורסת, או כאשר יש בה עיוות מבני, הדבר משפיע על הביו-מכניקה של כל הרגל וכתוצאה מכך, גם על היציבה.
יש סוגים שונים של פלטפוס ובחלק גדול מהמקרים, אנשים עם פלטפוס לא סובלים מתסמינים מיוחדים. כאשר בכל זאת מתעורר כאב, המיקום שלו עשוי להשתנות בהתאם לאופי הפתולוגיה:
כאבים בחלק הפנימי של כף הרגל, כאב בצד החיצוני של כף הרגל והקרסול ולפעמים, כאבים בגב כף הרגל (בכף הרגל העליונה). הכאבים נוטים להחמיר בזמן פעילות גופנית ובעיקר, בעת ביצוע פעילות אינטנסיבית כגון ריצה.
לעיתים, עלולה להופיע גם נפיחות לאורך החלק הפנימי של הקרסול.
מטטרסלגיה – Metatarsalgia
דלקת בכף הרגל הקדמית וליתר דיוק, בכריות כף הרגל, העלולה להתפתח אצל ספורטאים כתוצאה מפעילות רבה של ריצה וקפיצה, או בעקבות עיוותים בכף הרגל ונעילת נעליים לא מתאימות, הדוקות או רפויות מדי.
תסמינים של מטטרסלגיה כוללים: כאבים בכף הרגל בדריכה, הליכה וריצה, בעיקר על פני משטח קשה, או כשנועלים נעליים עם סוליות דקות מאד. הכאב הוא בדרך כלל חד או שורף, מורגש בסוליית כף הרגל, ממש מתחת לבהונות הרגליים ומוקל בזמן מנוחה.
לעיתים, עשויות להתלוות לבעיה גם תחושות עקצוץ ונמלול בבהונות הרגליים.
נוירומה על שם מורטון – Morton's neuroma
הפרעה עצבית, שנגרמת עקב התעבות של רקמה מסביב לסיבי העצב, המעצבבים את בהונות הרגליים. התעבות כזו היא בדרך כלל תגובה ללחץ, גירוי, או נזק לרקמה.
היא באה לידי ביטוי בכאב חד וצורב בכריות הבהונות, או בין בהונות הרגליים ולעיתים, התחושה דומה למה שמרגישים כשדורכים יחפים על אבן. ייתכנו גם תסמינים של עקצוץ, תחושת דקירות של "סיכות ומחטים", או חוסר תחושה בבהונות הרגליים.
בוהן קלובה – הלוקס ואלגוס Hallux valgus, או בוניון (Bunion)
אלו הם כמה שמות לתופעה נפוצה, של עיוות בבוהן הגדולה של כף הרגל, שבו מפרק הבוהן נוטה החוצה ואילו, הבוהן עצמה נוטה פנימה, לכיוון הבוהן השנייה, הסמוכה אליה.
המצב מלווה לא פעם, בבליטה גרמית (בוניון), הממוקמת בשורש הבוהן, במקום בו היא מתחברת באמצעות מפרק אל עצם המסרק.
העיוות הגרמי מתבטא בכאבים בבוהן הגדולה, בעיקר באזור המפרק ולפעמים, גם בכאבים בבוהן הסמוכה. אל הכאבים נלווים בדרך כלל נפיחות, אודם ונוקשות במפרק הבוהן הגדולה וכן, קושי לנעול נעליים.
שברי מאמץ – Stress Fractures
בגפיים התחתונות, שברי מאמץ נוצרים בדרך כלל בשוקיים ובכפות הרגליים.
כשהם מתפתחים בכף הרגל, עצמות המסרק בחלק האמצעי העליון של כף הרגל, הן האזור המועד ביותר לכך.
שברי מאמץ הם תולדה של פעילות גופנית אינטנסיבית מדי, שמתבצעת בעצימות גבוהה ללא פרקי זמן מספיקים למנוחה וללא הקפדה על עלייה הדרגתית במאמץ, שתאפשר התאוששות והסתגלות של הגוף.
הם מאופיינים בהתפתחות הדרגתית והתסמינים שלהם באים לידי ביטוי בהתאם לחומרת המצב, החל מכאב קל ועד לכאב חמור ולהתפתחות תגובה דלקתית, הכוללת נפיחות, אודם וחום מקומי. הכאבים מוקלים במנוחה.
סיאטיקה – Sciatica
כאב מוקרן ממקור עצבי, הנובע מלחץ על העצב הסיאטי, שמתחיל בעמוד השדרה המותני ויורד אל מתחת לברך.
כאבים סיאטיים לא בהכרח באים לידי ביטוי בכפות הרגליים, אך לפעמים, הם מגיעים גם לשם. כשזה קורה, הכאב יכול ללבוש כל מיני צורות ולעיתים קרובות, מטופלים מתארים אותו כ"כאב יורה".
יש מקרים, בהם ההפרעה העצבית גורמת גם לצניחה של כף הרגל, מצב שנקרא "Drop foot" ומקשה על ההליכה.
אפשרויות טיפול
הטיפול בבעיות ובכאבי רגליים יכול להשתנות מאד, בהתאם לסוג ואופי הפגיעה. במקרים חמורים (ונדירים יחסית), יידרש טיפול כירורגי. אך ברוב המקרים, ניתן לטפל בבעיה באמצעים שמרניים.
הטיפול השמרני כולל:
- מנוחה.
- תרופות – משככי כאבים, נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's), או סטרואידים, בהתאם לצורך.
- קומפרסים קרים או חמים – קירור מתאים למצבי דלקת, בעוד שחימום מתאים לטיפול בשרירים מתוחים ומכווצים.
- שינוי בהנעלה – העדפת נעליים שטוחות, רחבות מספיק כדי שיאפשרו מידה של חופש לבהונות הרגליים וימנעו חיכוך ושפשופים, אך לא רחבות מדי, כדי שיוכלו לתמוך בכף הרגל.
- התאמת אביזרי עזר, מדרסים, סדים, או קיבועים.
- פיזיותרפיה – בעלת חשיבות עליונה בכל הקשור לטיפול בבעיות אורתופדיות ואחד הכלים הטיפוליים המרכזיים, גם כחלק מטיפול שמרני וגם לאחר ניתוח.
שירותי פיזיותרפיה בקליניקת "טיפול נבון"
קליניקת "טיפול נבון" הוקמה על-ידי שרלי נבון, פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בפציעות ספורט ובפגיעות אורתופדיות.
הקליניקה מצוידת במיטב הציוד והאביזרים ומציעה מגוון שירותים, בידי צוות מטפלים ומטפלות מוסמכים ומנוסים, בעלי תחומי התמחות מגוונים:
- טיפול בבעיות אורתופדיות, לרבות בעיות ברגליים ובכפות הרגליים.
- טיפול בפציעות ספורט, שהרבה פעמים באות לידי ביטוי בכפות הרגליים.
- טיפול בגלי הלם, המספק הקלה מהירה על כאבים, משקם תנועה ותפקוד של מפרקים שנפגעו ומצוין לטיפול בבעיות גידים.
- התאמת מדרסים אורתופדיים.
- שירותים נוספים.
אם אתם סובלים מכאבים בכפות הרגליים מכל סיבה שהיא, גם אם היא עיקשת ונמשכת כבר הרבה זמן, אל תרימו ידיים ובואו אלינו, לקליניקת "טיפול נבון".
כאן תוכלו לקבל מענה מקצועי מלא ומקיף, החל מהתאמת מדרסים וציוד עזר ועד לבניית תכנית טיפול מותאמת אישית, כולל הדרכה לתרגול ואימון עצמי.
לפרטים נוספים ולקביעת תור, צרו עמנו קשר:
בטלפון 077-231-5400 | בדוא"ל [email protected]