ורטיגו משמעו "סחרחורת". אדם מאובחן כסובל מוורטיגו כאשר הוא מדווח על התקפי סחרחורת המופיעים על רקע כלשהו בתכיפות גבוהה. ישנם גורמים רבים לוורטיגו שכולל, מלבד תחושת הסחרור, גם תחושות נוספות. מהו ורטיגו? ממה הוא נגרם? מהם התסמינים של התופעה ומהן דרכי הטיפול בורטיגו?
מהם התסמינים שחש מי שסובל מוורטיגו?
בעת התקף ורטיגו מדווחים המטופלים על תסמין חוזר המכונה "תנועתיות" – אשליה שהסביבה שהמטופל מצוי בה מסתובבת או אשליה שהוא מסתובב בעצמו, אף על פי שהן הוא והן הסביבה אינם זזים. עוד מאופיין ורטיגו בתסמינים הבאים: חולשה פתאומית, בחילה, הזעה, הקאה וקושי בתנועה. התקפי ורטיגו יכללו, על פי רוב, אחד או יותר מהתסמינים הללו למשך מספר שניות או מספר דקות. בין היתר משפיעים על התסמינים ועל משך ההתקף גם הגורמים המובילים להתקפי הוורטיגו.
מה הם הגורמים לוורטיגו?
ישנה קשת של גורמים מגוונים העשויים להוביל לסחרחורת. הסיבות השכיחות ביותר לסחרחורת כוללות פגיעה בחלקיה השונים של מערכת שיווי המשקל הכוללת מספר איברים ו/או פגיעה עצבית. כך, למשל, דלקות, מחלת מנייר, אירוע מוחי, טרשת נפוצה, פגיעות ראש, פגיעות צוואריות, מיגרנה – כל אלה ועוד עלולים לגרום לסחרחורת. פעמים רבות נובעת הסחרחורת מ-BPPV – זהו מצב שבו הגבישים (הקריסטלים) בתוך מערכת שיווי המשקל משנים את מקומם. עם תזוזתם של הגבישים הללו מופיעים התקפי סחרחורת, ולפיכך פעמים רבות טיפול בורטיגו מתמקד בטיפול בקריסטלים באוזן.
התקפי ורטיגו חוזרים
התקפי ורטיגו יכולים להגיע באופן חד פעמי, לעתים נדירות או לעתים תכופות יותר. התקפי ורטיגו חוזרים הם פגיעה משמעותית באיכות החיים, ביכולת לעבוד, לצאת ולבלות ויש אנשים אשר מפתחים חרדה מפני ההתקף שעלול להגיע, כך שגם בין ההתקפים הם סובלים מן התופעה. התקפי ורטיגו חוזרים מחייבים בירור רפואי על מנת לשלול או לאשר מחלות נוירולוגיות ובהתאם לממצאים להחליט על טיפול שיכול לסייע.
ורטיגו בהריון
סחרחורת סיבובית בהריון היא מצב מלחיץ לכל הדעות. מעבר לחשש הנילווה לכל תופעת רפואית בהיריון, קיים חשש ממשי שהאישה תאבד את שיווי המשקל והדבר פוגע מאד בתפקוד שלה. אחת הסיבות למצב של ורטיגו בהיריון היא העלייה ברמת ההורמונים שגורמת להרחבה של כלי הדם, כאשר גם מצב העייפות אשר מלווה לעתים את ההיריון, בעיקר בשליש השלישי, תורם להיווצרות סחרחורת.
איך מונעים ורטיגו?
קשה לדעת כיצד למנוע ורטיגו לחלוטין, אבל ניתן להפחית את הסיכון להתקף, בעיקר בקרב אנשים אשר יש להם נטייה להתקפי ורטיגו. מומלץ להימנע משינויי תנוחה פתאומיים, בעיקר במצב של שכיבה, להגן על האוזניים ככל האפשר מפני חבלות וזיהומים ובנוסף ניתן לאמץ כמה תרגילי פיזיותרפיה קבועים שיכולים להקטין את הסיכון לורטיגו. ישנה סברה כי מצבי סטרס תורמים גם הם להתפתחות ורטיגו ולפיכך מומלץ להפחית סטרס ככל הניתן – לשיפור בריאות הגוף והנפש באופן כללי.
ורטיגו וזקנה
אנשים מבוגרים רבים סובלים ממצב של סחרחורת סיבובית, כאשר הירידה הכללי בסינכרון שיווי המשקל עם ההזדקנות תורמת לכך. ורטיגו בגיל המבוגר הוא מסוכן שבעתיים כיוון שקשישים מועדים גם כך לנפילות וכתוצאה מכך להתפתחות תחלואה נילווית, וחשוב מאד למנוע ככך הניתן את התקפי הורטיגו בגיל המבוגר.
מהו הטיפול בורטיגו?
טיפול בוורטיגו מתמקד בטיפול בגורם לבעיה. כך, כאמור, כאשר הוורטיגו מופיע על רקע BBPV, טיפול בסחרחורת יכלול טיפול בקריסטלים באוזן. במקרים שבהם מופיעה סחרחורת על רקע מיגרנה, יתמקד הטיפול בהפחתת עוצמת המיגרנות ותדירותן ועם פתרון השורש לבעיה תגיע גם הקלה בוורטיגו. לעתים טיפול בורטיגו יכול להיות מעט מורכב ולא תמיד ניתן לאתר ו/או לטפל בשורש הבעיה; ולעתים דווקא ישנו טיפול יעיל, קצר וממוקד. כך, למשל, כשמדובר בבעיה של תזוזת הקריסטלים (אוטוליטים) באוזן, לרוב ניתן לטפל בה בקלות רבה. למעשה, במקרה כזה מספיקים טיפול אחד או שניים בקריסטלים באוזן על מנת להפסיק לסבול מהסחרחורת.
בכל מקרה, טיפול עצמי בוורטיגו אינו מומלץ ורצוי להימנע מכך.
מה קורה במקרים שהוורטיגו איננו על רקע בעיית קריסטלים?
גם אז ישנן שיטות מגוונות של טיפול בורטיגו שיש בכוחן, אם לא להעלים לגמרי את התקפי הסחרחורת, אז לפחות להוריד את מספרם, את תכיפותם ואת עוצמתם באופן שיקל משמעותית על המטופל. טיפול בקריסטלים באוזן יכול לסייע לטיפול בסחרחורת על כל רקע שהוא. לכן טיפול זה מומלץ לכל הסובלים מוורטיגו. לצד טיפול מקל זה ישנה התנהלות של החולים, אשר יכולה להקל את סבלם.
המלצות לסובלים מוורטיגו – טיפולי פיזיותרפיה לורטיגו
- סבלנות ללא חרדה – זכרו שכל התקף סחרור נמשך לרוב עד כדקה ולאחר מכן חולף. לפעמים, מרוב לחץ אנשים נוטים לשכוח שההתקף הוא די קצר, וכל מה שצריך לעשות הוא להישאר במקום עד שיעבור ההתקף.
- השקיעו בלמידה ובמניעה – בדקו אילו תנועות מגרות את ההתקף ועשו זאת בסביבה בטוחה כמו על הספה בבית, על מנת שתדעו מאילו תנועות להימנע עד הטיפול המתאים.
- שקלו שימוש בתרופות – פנו לרופא אף-אוזן-גרון ובררו עמו האם ישנן תרופות שיסייעו להקלת התסמינים.
- אל תסכנו חיים – אם ההתקפים תכופים, הימנעו מנהיגה ואל תימצאו במקומות שעלולים לסכן אתכם ואת הסביבה.
- עברו טיפול פיזיותרפיה לורטיגו – אחד הכלים היעילים להתמודדות עם ורטיגו הוא טיפול פיזיותרפי מתאים. אם ברצונכם לעבור טיפול פיזיותרפיה לורטיגו בקריות או שאתם מחפשים מכון פיזיותרפיה בחיפה – מכון הפיזיותרפיה "טיפול נבון" בהנהלת שרלי נבון הוא מכון מקצועי המעניק טיפול בסחרחורת בבית וטיפולים ייעודיים לסובלים מוורטיגו – טיפולים מוכרים וממומנים על ידי קופות החולים.